Stor ökning av bostäder som är till salu – Jämtland sticker ut mot rikssnittet!

Det är normalt att utbudet av bostäder ökar under de första månaderna på året. Men i år har det vuxit markant jämfört med samma tid förra året. Jämför vi med rikssnittet på 24 procent, kan vi konstatera att Jämtland sticker ut med hela 45 procent. Björn Löfgren är erfaren mäklare på Storsjömäklarna i Östersund och har analyserat läget.

– Det finns flera anledningar till att det finns ovanligt många hus och bostadsrätter till salu redan nu. Dels har den osäkra marknaden under 2023 gjort att ägare som velat sälja ändå avvaktat bättre tider, dels börjar framtidstron växa inför en förväntad sänkning av styrräntan och fler börjar nu ta steget. Vi ser alltså både ett uppdämt utbud och efterfrågan på bostäder i kombination med tydliga tecken på att bostadsmarknaden börjar komma i gång igen.

Relativt stabila priser i Östersund
Enligt bland annat SBAB: prognoser väntas Riksbanken börja sänka styrräntan i maj eller juni och därefter ytterligare några gånger under året. Den rörliga bolåneräntan tros då sjunka under 4 procent till januari 2025.

– Östersund och Jämtland (bortsett från Åre) har generellt sett haft stabila bostadspriser utan alltför stora svängningar. Vi räknar med att priserna kommer att stiga i takt med en större efterfrågan på boende. Redan nu kan vi utifrån färska siffror från Svensk Mäklarstatistik konstatera att de allra flesta som ägt sitt boende under några år, haft en bra prisutveckling om de skulle sälja idag.

Bra läge!
Östersund är en attraktiv plats tack vare närheten till friluftsliv och fjällvärlden. Många söker sig hit från storstäderna. Det ökar konkurrensen ytterligare och gör att en säljare får fler spekulanter som ofta är resursstarka.

– Östersund sticker ut även här, det finns väldigt många fina lägen både centralt och runt staden. Det är det inte alla städer som har.

Så förbereder du dig nu när bostadsmarknaden kommer i gång!

Björns tips till köpare och säljare:

  • Som säljare är det bra att förbereda inför en försäljning. Om du tänker köpa ett annat boende
    behöver du veta vad din bostad är värd för att få ett lånelöfte från banken.
  • Tänk också på att allt fler banker ställer krav på att du ska sälja ditt boende innan du får låna till ett nytt.
  • Som köpare kan du ta dig tid att verkligen gå på visningar, ta reda på mer om objektet och jämföra för att hitta ditt drömboende. Men var också medveten om att priserna kan stiga ganska snabbt. Så fundera inte för länge!