Martin Eriksson
Martin Eriksson är en av Storsjömäklarnas nyaste medarbetare – hungrig och nyfiken i sin mäklarroll. Här berättar han om hur bostadsmarknaden och mäklaryrket ser ut nu och i framtiden och om hemligheten bakom att Storsjömäklarna lyckas få ut ett högre kvadratmeterpris än genomsnittet hos mäklare i Östersund.
Vilka typer av objekt är hetast på marknaden just nu?
Villor i centrala delarna av Östersund har alltid en stor efterfrågan på marknaden. Ser man på tendenser på marknaden så söker sig husköpare utanför staden, med ett pendlingsavstånd på ungefär en kvart, där man får landsbygdskänsla och inte vill ha grannen inpå knuten. De objekt jag haft utanför staden har fått ett otroligt stort intresse på visningarna och sedan genererat bra betalt.
Det som går bäst om man ser till bostadsrätter är välrenoverade tvåor och treor, där man har gjort om badrum, kök med fräscha neutrala ytskikt.
Tittar man på fjällstugor har den marknaden inte förändrats särskilt mycket. De brukar alltid gå åt fort, speciellt på orter som Bydalen, Mårdsundsbodarna och Gräftåvallen.
Vilket uppdrag skulle du helst vilja sätta tänderna i?
Drömobjektet skulle vara att få sälja nyproduktion eller nyproducerade fastigheter, till exempel med strandtomt på andra sidan.
Det finns några intressanta nybyggen på andra sidan kring Böle och Fillsta som sålts ganska nyligen men de lär nog komma ut en gång till framöver och då skulle det vara roligt att få ha hand om de objekten.
Vad skulle du säga att en mäklare gör för skillnad vid en försäljning?
En mäklare gör stor skillnad. Du har någon som tar hand om allt åt dig. Allt ifrån att värdera bostaden och sköta allt pappersarbete till att hålla visningar samt ta ha hand om spekulanter.
Vi rekommenderar alltid att man tar in en mäklare, även om man hittar en köpare själv. På så sätt kan man få hjälp med att skriva papperna och formulera kontrakten på ett korrekt sätt.
Storsjömäklarna lyckas få ut ett högre kvadratmeterpris än genomsnittet hos mäklare i Östersund. Hur lyckas ni med det?
Jag skulle säga det höga slutpriset är en kombination av framför allt två faktorer. Första anledningen är att vi inte har några assistenter vilket innebär att vi inte kan ta på oss för många försäljningsuppdrag samtidigt. Det garanterar att vi håller en hög kvalité, tillgänglighet och engagemang genom hela processen tills affären är klar. På så sätt kan jag som mäklare ge den tid som behövs till varje objekt. Jag kan hålla i den här extra visningen och ringa flera gånger till dem som varit på visningar för att dubbelkolla om de är intresserade, om de vill titta igen eller om de har frågor.
Den andra anledningen till våra höga slutpriser är att vi jobbar med något som kallas för accepterat pris. Vi utgår från marknadsvärdet när vi sätter priset eftersom det är det pris som säljaren självklart minst vill ha för sitt objekt och som de därmed är villiga att acceptera som slutpris. Sedan kan det bli budgivning vilket driver upp priset ytterligare från en högre fastställd nivå.
Vad är största utmaningen i ditt arbete?
Största utmaningen är att få både säljare, köpare och alla spekulanter nöjda med hur affären har hanterats. Alla parter, inklusive mäklaren själv, ställer höga krav på att allt sköts enligt gällande regelverk och att vi håller alla informerade och uppdaterade genom hela processen. Mycket av vår framgång bygger på att vi blir rekommenderade till andra potentiella säljare och köpare. Det skapar de bästa förutsättningarna för mig som mäklare att lyckas inom mäklaryrket.
Om vi blickar framåt i tiden, hur tror du mäklarbranschen ser ut om fem till tio år?
Jag skulle tro det jobb vi mäklare gör i grunden inte kommer ändras speciellt mycket. Att ta in objekt, visa dem och ha kontakt med kunderna kommer nog inte förändras. Det som förmodligen kommer ändras är den digitala biten – hur mäklarfirmor marknadsför sig, hur kontrakten skrivs och tillträden sköts. Pappersarbetet skulle gå att få ner mycket genom bank-ID och det skulle gå att effektivisera affärerna, exempelvis på distans. Genom att skicka dokumenten elektroniskt och använda bank-ID eller någon annan lösning, går det att få ner både pappersförbrukningen och göra det möjligt att skriva under kontrakt när kunden är på en annan plats. Ett sådant arbetssätt skulle snabba på affärerna och vara smidigare för alla parter.
Du har jobbat hos Storsjömäklarna nu i ungefär två år. Hade du siktat in dig på mäklaryrket från början?
Nej, det hände av en ren slump. Jag jobbade som egen företagare i sju år innan jag sprang på en gammal klasskamrat från gymnasiet, Fredrik Berglund. Under samtalet berättade han om sin utbildning och hur det var att jobba som mäklare. Jag tyckte det lät intressant och läste på vad som krävdes för att kunna utbilda sig till fastighetsmäklare. Då visade det sig att det enda jag behövde var att komplettera med några kurser, i och med att jag har en ekonomexamen i grunden.
Samtidigt som jag drev företaget bestämde jag mig för att läsa in kurserna på distans. När jag var klar bestämde jag mig för att pröva på att jobba som fastighetsmäklare och har sedan dess trivts väldigt bra och känner att detta är något jag vill fortsätta jobba med.
Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?
Ingen dag är den andra lik, arbetsuppgifterna varierar hela tiden. Ena dagen kan man ha en visning, ett intag och en värdering. Nästa dag kan man sitta och ringa upp kunder, följa upp visningar och vara ute och titta på objekt som möjligen är på ingång. Det enda typiska är att man kommer in på kontoret på morgonen.
Vi vet ju varför man ska välja Storsjömäklarna, men varför ska man välja just dig?
Nu är jag ganska ny i yrket men det är en fördel att jag är mer nyfiken, lite mer engagerad och kanske inte lika fast i hjulspåren. Jag är mer hungrig och villig att ta ut svängarna. Man måste som nykommen på en helt ny marknad ta större steg oftare.
Nu är ju du mäklare och verkar trivas med det. Men vad skulle du vilja jobba med om du inte var mäklare?
Bra fråga. Jag skulle nog vilja jobba inom någon form av entreprenörskap. Det var ju väldigt stimulerande när jag jobbade med entreprenörer och innovatörer, framförallt när någon kom på en idé och verkligen vågade satsa på sin idé fullt ut.
Mäklaryrket kan ju vara hektiskt i perioder, har jag förstått. Vart hämtar du energi ifrån?
Vi mäklare har ett ganska fritt yrke så vi kan styra över vår arbetsdag ganska mycket. Du kan passa på att ta korta ledighetsperioder då du gör någonting annat. För egen del gillar jag att ta en golfrunda eller två på sommaren. Det är skönt att få slappna av under en två till fyra timmars period och koncentrera dig på annat.
Kul! Vad har du för handicap?
Jag har 7,6 så det rundas väl av till 8. Men jag ska vara ärlig och säga att jag inte spelar på det speciellt ofta längre. Det var väl när jag var yngre som jag kom ned till den nivån. Nu har jag väl 12-13 som jag opererar på i verkligheten. Egentligen är det inte väsentligt, utan jag tycker främst det är roligt och avslappnande med golf.
Om vi ser till ditt eget drömboende. Hur skulle det se ut?
Mitt eget drömboende skulle vara inom en kvart-tjugo minuter från staden. Gärna på andra sidan, med strandtomt, gärna en ganska stor trädgårdstomt med mycket utrymme. Det vore drömboendet här i Jämtland. Jag har ju fått lite inspiration från mitt jobb när jag har besökt många bostäder där på andra sidan. Det är fantastisk utsikt och väldigt lugnt. Man har inte grannen inpå sig. Och har man en strandtomt så kan man ju ha en båt där också!