Marcus Ahlqvist

Att köpa eller sälja bostad är en av de största affärerna du gör i ditt liv. Med många år i mäklaryrket vet Marcus Ahlqvist vad som krävs för att du som kund ska känna dig trygg genom hela bostadsaffären.

Du har varit hos Storsjömäklarna i många år. Vad är det som gör att du fortfarande är kvar?

Från början var Storsjömäklarna en mindre firma och det var perfekt för mig. Som nyutexaminerad fick jag göra praktik här och jag har trivts väldigt bra med vårt arbetssätt och arbetsplatsen, vilket har gjort att jag har stannat.

Trivs ni bra ihop som ett team?
Ja, absolut. Som mäklare jobbar du stor del av tiden självständigt, men det är väldigt viktigt att ha kollegorna där i olika sammanhang. Har du frågor eller behov av stöd i någonting så finns de alltid där.

Vad tror du en kund säger om dig efter en bostadsförsäljning?

Jag hoppas att kunden känner sig trygg med det jag levererar – att de tycker att bemötandet har varit professionellt och att allt har varit klart och tydligt hela vägen. Att köpa eller sälja bostad är en av de största affärerna man gör i sitt liv, så därför vill jag alltid ge den service och de svar som kunden behöver för att känna sig trygg genom hela bostadsaffären.

Mäklaryrket verkar handla mycket om att ha ett driv, att nå resultat och motsvara förväntningar. Hur ser du på saken?

Det är klart att det är viktigt att ha ett driv och nå resultat som mäklare. Lägger du inte ned den tid som krävs kommer du inte att få ut max av försäljningen. Jag är noga med att förklara för kunden att jag inte kan lova något definitivt slutpris. Däremot kan jag garantera är att jag kommer ge dem de absolut bästa förutsättningarna för att få så bra betalt som möjligt för bostaden.

Vad tror du är Storsjömäklarnas framgångskoncept?

Fördelarna med att välja Storsjömäklarna är att vi är en helt fristående firma, vi tillhör ingen större kedja utan är fria att anpassa verksamheten utifrån våra egna lokala förutsättningar.

Vi håller hög kvalitét och kan ge den trygghet som jag var inne på tidigare – vi finns tillgängliga för våra kunder. Vi stänger inte av telefonen bara för att vi går hem för kvällen, utan vi finns där både kvällar och helger. Och ringer man till oss kommer man inte till en assistent eller en växel där mäklaren ringer upp om 4-5 dagar, utan här har du direkt kontakt med en och samma mäklare under hela processen.

Kan du berätta lite om det roligaste objektet du har sålt?

Jag har sålt många trevliga bostäder under åren. Ett fint ställe jag minns var en liten gård på Hjälmtorpet på Frösön med strandtomt och brygga. Det var ett nybyggt hus med ett stort garage, flera kringbyggnader, timrat härbre och båthus. Bostaden låg fint för sig själv med åker och äng både ovanför och ner mot vattnet.

Det verkar vara populärt att bo strax utanför staden. Stämmer det?

Absolut! Ås har varit populärt en längre tid. På Rödön har fastighetspriserna gått upp under de senaste åren och det är lätt att förstå. Det är nära till staden, men du kommer ut på landsbygden och har en fantastisk utsikt och friluftsliv inpå knuten. Det är klart att många söker det och då blir det en högre prislapp. Rödön är väldigt vackert.

Kännåsen/Önsjön är också ett väldigt trevligt område. Om man varit på badet i Önsjön så känner man till det. Sen säljer vi ganska mycket fritidshus uppe i Bydalen. Det är väldigt fint där uppe och nära och bra. Ta färjan över på sommaren eller isvägen vintertid.

Om du har ett objekt som är lite svårare än vanligt, exempelvis en hästgård. Hur gör du då för att hitta potentiella köpare?

Vi syns redan idag på många marknadssidor på internet, exempelvis på Facebook, Instagram, Hemnet och Blocket och det är där de flesta köparna hittar oss. Men eftersom vi har möjligheten att vara flexibla så kan vi även annonsera på andra kanaler och även utomlands om det är ett objekt som kräver en större marknad.

Med vår tilläggstjänst ”Extra boost” kan du som säljare nå ut med riktad marknadsföring till ännu fler människor och därmed öka chanserna att hitta rätt köpare för din bostad.

Bostadsmarknaden går ju lite upp och ner. Har du några tips att ge kring när det är bra tillfälle att sälja?

Marknaden i sig påverkas såklart av amorteringskrav och ifall räntan höjs eller sänks. Här i Jämtland är det framförallt räntehöjningar som påverkar marknaden. Ett tips till alla säljare och köpare är att inte stirra sig blinda på marknadsläget. Även om bostadsmarknaden går ner så behöver det inte vara fel läge att byta bostad just då. Om du planerar att byta upp dig får du rent procentuellt en bättre affär, för trots att du får lite mindre för din gamla bostad så kostar även nya bostäder mindre, vilket gör att du kan göra en bra affär i det långa loppet.

Vart hämtar du din energi från?

Just nu är det fjällen. Vi håller på att bygga stuga i Borgafjäll, så där är vi rätt så mycket. När väl allt är klart får jag börja hämta energi och njuta av mina vistelser där.

Bygger du själv?
Det gör jag, till stor del i alla fall. Om jag inte var mäklare skulle jag kanske vilja jobba med arkitektur och rita fritidshus eller den typen av uppdrag.

Har du kanske rentav ritat ditt eget fritidsboende?
Nej, jag var smart och anlitade en arkitekt för det. Men som uppdragsgivare så kan man vara med, ställa frågor och ha lite funderingar. Det verkar vara väldigt intressant och det var ett yrke jag var inne på innan mäklaryrket.

Berätta lite om ditt eget drömboende. Hur ser det ut?

Mitt och sambons drömboende skulle nog vara en liten gård på Rödön eller i Ås. Nära till staden men ändå lite utanför, inte något jätteflådigt, men så man får vara lite för sig själv så man kan ha hunden lös exempelvis.

Vad gör du själv om tio år?

Om tio år så ser jag att jag fortfarande jobbar på Storsjömäklarna. Jag är en hel del uppe i fjällen när stugan är klar. Sen har jag nog fullt upp med familjen. Jag fick min andra dotter strax innan jul och vid det laget är ju barnen drygt tio år.