Madeleine Söderström

Möt Madeleine Söderström – engagerad mäklare på arbetstid och friluftsälskande löpare på fritiden. Här berättar hon om hur en bostadsförsäljning går till och vad en mäklare egentligen gör för skillnad i en bostadsaffär.

Vilka är dina bästa tips inför en försäljning?

Nummer ett är att vara ute i god tid. Bjud hem en mäklare för att få din bostad värderad och låt oss berätta om hur försäljningsprocessen går till. Det är en lång process att sälja sin bostad och då är det bra att vara ute i god tid och ha koll på hur det går till. Det behöver i sig inte betyda att du har beslutat dig för att sälja på en gång, utan vårt möte kan ske långt innan det blir skarpt läge.

Jämför objekt med din egen bostad, kolla på Hemnet för att få en uppfattning om vad som ligger ute just nu och vad prisklassen ligger på.

En stor fördel är att i god tid börja förbereda din bostad. Rensa i alla förråd och garderober, sälj, skänk eller släng saker och börja förbereda inför kommande flytt så blir det inte en stressfaktor när bostaden skall fotograferas och visas.

När det slutligen börjar närma sig försäljning är det bra att du har samlat på dig information om din bostad, viktiga papper och dokumentation om fastigheten. Då har du ett bra material att lämna över till fastighetsmäklaren.

Börja sen att lägga tid på att styla din bostad så att den är tipptopp. Göra små renoveringar eller justeringar som du funderat länge på att göra. Kosta på bostaden några hundralappar med att köpa exempelvis nya blommor och handdukar, det behöver inte vara så komplicerat men gör stor effekt. Det viktigaste är att du som säljare har lagt ner tid och engagerat dig.

Var engagerad som säljare – håll en dialog med din mäklare om när du är tillgänglig, exempelvis vilka arbetstider du har eller om du ska resa bort, för då vet mäklaren hur förutsättningarna ser ut. Ibland kan en försäljning vara över inom några veckor och ibland tar det längre tid.

Kan man tjäna på att anlita ett företag för att fixa sin bostad inför försäljning?

Både ja och nej. Det var vanligare förut att man som privatperson anlitade en stylist för att få råd eller hjälp med att möblera bostaden. I dag är många säljare väldigt medvetna och inredningsintresserade och har förstått effekten av ett modernt och stylat hem så extern hjälp är inte alltid nödvändig. Det är mer vanligt idag att nyproducerade och tomma bostäder stylas.

Om behovet finns så har vi på Storsjömäklarna kanalerna så du kan få hjälp av en professionell stylist, med både rådgivning och hjälp med det praktiska med möbler och dylikt.

Vad gör egentligen en mäklare för skillnad?

Vi mäklare förenklar processen genom att vara en tredje part mellan säljare och köpare. Det blir lättare för en säljare att inte ”hålla” i sin egen försäljning och man slipper dialogen med spekulanter som kan vara känslig för alla inblandade. För en spekulant kan det i ett tidigt skede kännas mer bekvämt att träffa en mäklare för att ställa sina frågor. Med en mäklare kan det också vara lättare för en säljare att inte ta saker personligt, då det är många blandade känslor med att sälja.

Genom mäklare kommer du som säljare ut med din bostad på Hemnet och den öppna marknaden på ett sätt som du inte kan göra om du väljer att sälja själv. På så sätt får alla se din bostad och chans att visa sitt intresse och du får den bästa värdemätaren.

Med en mäklare blir budgivningen mer trovärdig då du som spekulant kan ha svårt att veta hur mycket du ska betala eller är villig att betala. Det finns också affärer där säljare och köpare hittat varandra på egen hand men vill ha hjälp med kontraktsskrivningen och tillträdeshandlingar. Det blir en trygg affär även om bostaden inte läggs ut på öppna marknaden.

Hur går det till när man träffar Storsjö­mäklarna första gången?

Vi börjar med att boka in en fri och kostnadsfri värdering i bostaden, ett uppstartsmöte som också kan ske på kontoret. På vårt första möte pratar vi om bostaden, gör en muntlig värdering och presenterar oss och går igenom försäljningsprocessen. Sen lämnar vi ett snyggt presentationsmaterial om det vi pratat om så kunden kan fundera vidare i lugn och ro.

Varför tror du att kunden väljer Storsjö­mäklarna?

Kunder kommer till oss för att de är medvetna om vad de söker hos en mäklare och hur de vill att försäljningen skall gå till. De är medvetna om sin egen bostad och har fått tips och rekommendationer från folk i sin omgivning som sålt genom oss och är väldigt nöjda.

Våra kunder söker efter det lilla extra i mäklartjänsten både vad gäller marknadsföring, material och presentation av bostaden – en engagerad mäklare som lägger ner den tid varje affär kräver. Det ger i sin tur bra betalt och det är oftast det som är mest intressant för en säljare i slutändan.

Vad är det bästa med att jobba för en oberoende mäklarfirma?

Det bästa med att vara oberoende är att vi är väldigt fria i hur vi kan jobba, dels rent praktiskt för oss som mäklare men också med marknadsföring och vår approach utåt sett. Vi kan själva välja våra värderingar och hur vi vill att folk ska uppfatta oss. Vi kan tänka helt fritt utan att bli styrda av det som bestäms i storstäderna. Det som passar där kanske inte alltid passar just för den marknad vi har här i Jämtland.

Var det självklart för dig att du skulle bli mäklare?

Nej, det var inte självklart att jag skulle bli mäklare, det var en faktiskt en ren slump. Jag hade länge en dröm om att bli polis men en bekant till min man berättade om hur hon gärna ville bli fastighetsmäklare och det väckte mitt intresse. Parallellt med mina universitetsstudier i Umeå sökte jag till fastighetsmäklarprogrammet och kom in. Jag gav det ett försök, gjorde praktik tidigt och fick god insyn i hur en mäklares vardag ser ut och då kändes det självklart att fortsätta utbildningen.

Mäklare har i regel en utmaning att kombinera hektiskt jobb med fritid och vardag. Hur löser du det?

Vardagen som mäklare innebär stor flexibilitet och du måste hela tiden vara på tå. Det är inga traditionella arbetstider, vilket kan vara en svår ekvation att få ihop, allra helst sedan jag blev mamma. Det gäller att planera och det är tur att jag har en förstående man och familj som kan ställa upp med kort varsel. Fördelen med mäklaryrket är att det är just väldigt flexibelt och att jag kan planera min tid själv. Visst, det bli arbete på både kvällar och helger, då får man försöka kompensera det med ledig tid när tillfälle ges.

Vad är det som driver och motiverar dig i din yrkesroll?

Det som driver mig som mäklare är mötet med människor i alla olika situationer – att få matcha ihop en spekulant med lämplig bostad och sedan se en glad köpare som har hittat sitt nya hem och en säljare som förhoppningsvis känner sig riktigt nöjd med priset och mitt jobb.

Vad tror du att dina kunder säger om dig?

Jag hoppas och tror att de tycker att jag är en engagerad fastighetsmäklare, det är någonting som jag försöker vara i allra högsta grad. Jag bryr mig om mina kunder och mina affärer. Det är engagemang som leder till att man får ihop affärer och lockar spekulanter att vilja vara aktiva och lägga bud. Jag hoppas att de tycker att jag är trevlig, noggrann, lyhörd och lyssnar på mina kunders önskemål.

Har du några speciella knep för att överträffa dina kunders förväntan? 

Ett sätt att överträffa kundens förväntan är att alltid vara engagerad och ligga steget före – hellre förekomma än bli förekommen. Att ha fingertoppskänsla och vara lyhörd i varje kundmöte är en bra öppning för en lyckad affär.

Kan du tipsa om några lokala pärlor här i omgivningen?

Det finns väldigt många fina ställen runtom i hela Jämtland. En pärla jag gillar lite extra är Ås, min hemby med vacker natur och fria vidder över Storsjön, fjällvärlden och Åreskutan med milsvid utsikt. Det tycker jag symboliserar Jämtland på bästa sätt!

Några fler tips är Karlslund/Eriksberg och Frösön kring Gustavsbergsbacken och Ladängen, perfekt för dig som gillar skidåkning. Det känns också väldigt symboliskt för Östersund och Jämtland då du har både längd- och utförsåkning runt knuten och utsikt över Storsjön. Du får det bästa av alla världar om du gillar natur och fina vyer.

Varför blev det just Östersund som du bosatte dig i?

Efter att ha prövat mina vingar i Umeå först med studier, därefter jobb i ett år som mäklare så ville jag tillbaka. Fjällen och friluftslivet lockade. Det är något som Östersund och Jämtland kan erbjuda och inte Umeå. Östersund har alltid legat mig väldigt varmt om hjärtat och jag har alltid trivts bra här så det kändes naturligt att flytta hem när tillfälle gavs.

Det är en speciell känsla att kunna få andas frisk luft och få vara ute i naturen alla årstider – att åka långfärdsskridskor på hösten, skidor och topptur på vintern samt löpning på sommaren, att Östersund kan erbjuda detta gör det till en optimal stad.