Fredrik Berglund

Går du i säljtankar? Fredrik Berglund är fastighetsmäklaren som älskar att göra affärer och att hjälpa säljaren att få riktigt bra betalt för sin bostad. Här delar han med sig av sina bästa tips inför din bostadsförsäljning.

Vad ska man tänka på inför en bostadsförsäljning?

Se till att vara väl förberedd och påbörja processen så tidigt du kan. Jag kommer gärna ut och gör en fri värdering av din bostad även om du inte har bestämt dig för om du ska sälja just nu. Då kan du få tips och råd och sedan i lugn och ro åtgärda det som behöver göras istället för att vara ute i sista sekunden.

Är det viktigt med homestyling?

Har du en möblerad bostad lönar det sig oftast inte att styla så mycket. Har du däremot en tom bostad som är fint renoverad så kan det definitivt löna sig att göra en ordentlig homestyling. Homestyling är en av de tilläggstjänster som Storsjömäklarna erbjuder, tillsammans med mycket annat. Utifrån min erfarenhet ger jag alltid tydliga rekommendationer för att du som säljare ska få en riktigt bra bostadsaffär.

Vad är det vanligaste misstaget folk gör när de ska sälja sin bostad?

Ett av de vanligaste felen som säljare gör är att de går till sin bank eller sitt försäkringsbolag och sedan den mäklare som är knuten dit – utan att jämföra.  Storsjömäklarna får bättre betalt per kvadratmeter för villor i Östersund. Varför gå till banken när du kan gå till den som ger dig bäst betalt?

Varför tror du att kunden väljer Storsjömäklarna?

De som kommer till oss för att sälja sin bostad har oftast gjort ett medvetet val och inte gått raka vägen till sin bank eller sitt försäkringsbolag. Antingen har de blivit rekommenderade Storsjömäklarna eller så har de erfarenhet av oss sedan tidigare, eller så vill de ha en oberoende mäklare som får bäst betalt och gör det lilla extra i varje affär – lite mer mäklare helt enkelt. Eftersom vi på Storsjömäklarna är den enda helt oberoende mäklaren i Östersund så gör vi alltid det som du som säljare tjänar allra mest på i varje del av försäljningen. Jag känner mig otroligt stolt över att vara Storsjömäklare och eftersom vi är lokalt ägda och alla våra samarbetspartners även är lokala företag så ser vi därigenom till att vi gör det som Östersund och Jämtland tjänar på.

Kändes det givet att du skulle bli mäklare?

Nej, det var inte givet att jag skulle bli mäklare. Jag har växt in i mäklaryrket efter flera års arbete arbete inom försäljning och service, både som butikschef och rådgivare på bank. Att ta steget till att bli mäklare kändes naturligt, då jag ville ha en friare yrkesroll där jag får träffa människor dagligen och hjälpa dem med sina bostadsaffärer, som för många är de största och viktigaste affärerna de gör i sina liv. Jag älskar helt enkelt att göra affärer och överträffa mina kunders förväntningar. När både säljare och köpare är nöjda och vi har fått riktigt bra betalt för en bostad känner jag mig allra mest nöjd.

Vad är det bästa med att jobba för en oberoende mäklarfirma?

Det bästa med att vara oberoende är att vi är väldigt fria i hur vi kan jobba, både rent praktiskt för oss som mäklare men också med marknadsföring och vår approach utåt sett. Vi kan själva välja våra värderingar och hur vi vill att folk ska uppfatta oss. Vi kan tänka helt fritt utan att bli styrda av det som bestäms i storstäderna. Det som passar där kanske inte alltid passar just för den marknad vi har här i Jämtland.

Mäklare har i regel en utmaning att kombinera hektiskt jobb med fritid och vardag. Hur löser du det?

Jag ser det som en stor fördel att fastighetsmäklaryrket är så fritt. Jag har möjligheten att lägga upp min arbetstid utifrån familj och fritid. Många tror att vi jobbar 24/7 och alltid måste vara tillgängliga, vilket till viss del är rätt. Utmaningen är att styra över när försäljningarna ska ske, då branschen är säsongsbetonad. Under vår, sommar och höst kan det dock i perioder bli mycket arbete eftersom många önskar att sälja sin bostad under denna period, medan det oftast är lite lugnare under vintern.

När ska man sikta på att sälja sin bostad?

Det bästa tillfället att sälja varierar utifrån vad det är för typ av bostad. För villor och gårdar är det oftast bäst att sälja på våren eller tidig höst. När det gäller bostadsrätter har vi däremot en säsong som är mer året runt.

Du är uppväxt här i Jämtland men har sedan sett dig om i Sverige och även utomlands. Varför blev det just Östersund för dig?

Jag har studerat i Umeå och bott i nästan alla städer längs norrlandskusten – Umeå, Luleå, Skellefteå och Piteå under en tid. Men jag är uppväxt i Krokom så det kändes naturligt att sedan flytta hemåt. Jag har alltid älskat Jämtland där det är nära till naturen med fjällen, skogen och sjöarna. Därför blev det naturligt att flytta hem till Jämtland där det finns många chanser att utöva några av mina största intressen jakt, fiske och skidåkning. Dessutom så kommer både jag och min fru härifrån så när vårt första barn föddes flyttade vi då hem även för att komma närmare far- och morföräldrar.

Du är en hejare på att laga mat. Berätta!

Ett av mina största intressen är matlagning. Jag både älskar att äta och laga god mat.
För ett par år sen ansökte jag till Sveriges Mästerkock, som en rolig grej, och lyckades ta mig till uttagningskvalet i Gävle. Lite stolt är jag att jag tog mig till topp 30!

Vilken är paradrätten?

Jag tycker framförallt väldigt mycket om att både laga och äta asiatisk mat, men jag brukar säga så här: livet är för kort att äta samma rätt två gånger!