Björn Löfgren

Den drivna mäklaren Björn Löfgren har ett genuint intresse för att hjälpa människor i deras livs affär – att köpa eller sälja sin bostad.

Hos Storsjömäklarna är den personliga kontakten mellan mäklare och spekulant, säljare och köpare en viktig faktor för ett starkt varumärke. Ett varumärke som Björn förvaltar och förädlar tillsammans med kollegan Tomas och sina anställda sedan 2014. På adressen Mårtens Torg har de sitt kontor där de förmedlar fastighetsaffärer runt om i Jämtland och Härjedalen.

Du är en av delägarna i Storsjö­mäklarna, hur föddes idén om att ta hand om företaget?

Det föddes genom att jag och Tomas, som jag driver Storsjömäklarna med, förde en dialog om att vi skulle göra något tillsammans. Han hade precis sålt sitt företag och jag ville vara kvar i den här branschen. Då började vi titta på några olika alternativ och där dök Storsjömäklarna upp till salu 2014. Det var så det började.

Vad betyder Storsjö­mäklarna för dig?

Storsjömäklarna är ett varumärke som bygger otroligt mycket på kvalitet. Kvalitet vad gäller material, engagemang och det personliga mötet med kunden.

När man kommer till oss ska man känna att man får lite mer. Något vi alltid strävar efter.

Det har gått bra för er sedan ni tog över. Vad bygger framgången på?

Framgången bygger på att vi, som oberoende mäklarfirma, inte behöver köpa några centrala kampanjer eller någonting vi inte tror på för att sälja bostäder i Östersund eller Jämtlands Län. Vi bestämmer helt själva.

Vi har också bestämt att vi inte ska ha några mäklarassistenter. Hos oss är det mäklaren som gör allt jobb från början till slut och tar hand om kunden genom hela processen vilket ger ett stort engagemang. Som mäklare hos oss kan man alltså inte ta på sig för många objekt samtidigt för då kommer man inte kunna hålla i affären till hundra procent. Det skapar ett engagemang runt affären och en kvalitet man kan känna, både som säljare och som spekulant.

Hur ser framtiden ut för Storsjö­mäklarna? Hur ser era mål ut?

Målsättningen är att vi ska fortsätta att växa, men vi ska växa med förnuft. Sen har vi självklart både kvantitativa och kvalitativa mål som vi vill uppnå. Eftersom vi inte ägs av någon bank eller är med i någon kedja får vi ingenting gratis. Det är genom våra nöjda kunder vi får nya affärer. När vi har hjälpt dem på ett bra sätt med deras viktigaste affär i livet rekommenderar de oss till andra.

Hur skiljer sig fastighets­marknaden i Östersund mot resten av Sverige?

Jämfört med storstäderna har vi i Östersund inte lika höga toppar och djupa dalar och drabbas inte lika hårt om det kommer positiva eller negativa signaler på bostadsmarknaden. Östersundsmarknaden har alltid haft en stark efterfrågan vilket gör den mycket mer stabil.

Kan man säga att man vill bo på ett speciellt sätt i Östersund jämfört med exempelvis Stockholm?

Styrkorna med Östersund är närheten till fjäll och vatten. Det är något som vi märker att de som flyttar hit efterfrågar.

Vem är du i Storsjö­mäklar­gänget?

Den obotliga optimisten – allt är möjligt. Att jag har lång erfarenhet inom branschen innebär att man alltid kan fråga mig om allt som har med fastigheter och bostadsförsäljning att göra.

Varför lämnade du bankvärlden för att göra karriär som mäklare?

Jag behövde något som drev mig framåt och verkligen motiverade mig. Att kunna hjälpa till i en så här viktig affär för alla inblandade är verkligen en morot.

Vad har du med dig från tiden som bankman?

Jag har lång erfarenhet då jag jobbat med fastigheter sedan början av 90-talet och kan väldigt mycket om den här branschen – både inom fastighetsbranschen generellt och nu även som mäklare inom mäklarbranschen. Jag har fått med mig mycket kunskaper från bankvärlden in i mäklaryrket, där till exempel finansiering är en viktig del som jag kan mycket om.

Vilka verktyg skulle du aldrig klara dig utan i ditt arbete?

Vi använder datorn väldigt mycket, men det är också viktigt med ett bra affärssystem och bra system för att kunna hantera allting som händer kring affären. De personliga egenskaperna är också viktiga verktyg, alltså att man är engagerad och verkligen ser till att man gör ett bra jobb med varje affär.

Vilken är din styrka som mäklare?

Jag tror att jag är väldigt bra på att ta alla typer av människor på ett väldigt bra sätt. Olika människor på säljarsidan och köparsidan, men även på spekulantsidan. Sen har jag en lång erfarenhet så klart och jag brinner för det här. Det är otroligt viktigt att man verkligen vill se till att en affär blir så bra som möjligt för alla parter där både säljare och köpare samt alla spekulanter som är intresserade av objektet tas om hand på rätt sätt.

Vad hos andra mäklare imponerar på dig?

Att de har ett gott rykte på marknaden och att de gör ett bra jobb, vilket vi ibland får höra. Det är också viktigt för branschen i sin helhet eftersom vi måste stå bakom den och vill att det ska uppfattas att den håller hög kvalitet och har ett gott förtroende. Vi uppskattar alla kollegor som också gör ett väldigt bra jobb, för det stärker vår bransch vilket är jätteviktigt.

Vad är nyckeln till en lyckad försäljning?

Nyckeln är nog att man aldrig tummar på någonting av det som sker under den här processen. Att man finns där för säljaren men också för alla spekulanter. Att man håller en hög kvalitet vad gäller engagemang och tillgänglighet så det inte blir någonting som faller mellan stolarna. Det är otroligt viktigt att det blir en smidig process för alla parter. Då kommer också utfallet att bli väldigt, väldigt bra.

Hur viktigt är det med transparens?

Mycket! Det är extremt viktigt i vår bransch. Det är viktigt att all information görs tillgänglig och kommer fram i ett tidigt skede och att ingenting döljs. Vi är ju som en mellanhand mellan säljare och köpare och spekulant. Det är viktigt att all information kommer fram och att den är korrekt och trovärdig.

Dina kollegor nämner Brynäs, fotboll, Melodi­krysset och Vasa­loppet. Vad kan du säga om det?

Jag har hållit på Brynäs sen 70-talet och är jätteintresserad av idrott, så ishockeyn står mig väldigt nära och Brynäs är mitt absoluta favoritlag. Melodikrysset löser jag på lördagar om jag har möjligheten, mer än gärna med min fru och familj så kan vi hjälpas åt för att lösa alla svar.

Varför tar de upp Vasaloppet?

Ja, de tycker väl det är dags att jag åker det – så jag må ju ta och göra det snart då! För jag har inte gjort det än!

Är det ett löfte?

Ja, det är ett löfte, absolut! Jag ska åka Vasaloppet.